15 Aralık 2014 Pazartesi

bir saçmalık olarak LGBTİ'li

Bugün sizlere yeni takıntım "LGBTİ'li" sözünden bahsetmek istiyorum. :))


Öncelikle bilmeyenler olabilir diye 'LGBTİ' kısaltmasının ne olduğunu açıklayayım. LGBTİ  sırasıyla lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks sözcüklerinin baş harflerinden oluşmuş olan -mevcut an itibarı ile- cinsel azınlıkları bir arada tanımlayan cinsel kimliğin kısaltmasıdır. Yani cinsel yönelimi biseksüel olan bir kimse de kendisini LGBTİ olarak tanımlar, cinsiyet kimliği interseks olan bir kimse de kendisini LGBTİ olarak tanımlar.

Bu kısa açıklamadan sonra gelelim "LGBTİ'li" saçmalığına. :))

Ne kadar absürt bir kullanım olduğunu bir örnekle hemen anlatayım:
- Ben LGBTİ'li bir bireyim.
diyen bir kişi burada 'LGBTİ'yi bir tür bulaşıcı hastalık olarak görmektedir. :))
(Bkz.: Veremli birey ile LGBT'li birey tanımlamaları arasındaki benzerlik)

veya...

Kişi 'LGBTİ'yi ABD gibi bir devletin kısaltması olarak görmektedir ve kendisini de bu devletin yurttaşı sanmaktadır. :))

Kısaca demek istediğim LGBTİ'li olunmaz LGBTİ olunur. Çünkü bu yanlış kullanımı açtığımızda karşımıza "lezbiyenli, geyli, biseksüelli, translı, interseksli" gibi bir saçmalık ortaya çıkmaktadır. Bariz hatalıdır!

Peki neden yeni takıntım oldu?


Daha önce de çok sık karşılaştığımız bir absürt kullanımdı. Ama büyütülebilecek, kafaya takılacak bir absürtlük de değildi. Çünkü Türkiye tarihi açısından LGBTİ ve aktivizmi daha çok yeni olgulardı, özellikle de herkes tarafından bilinirliğini göze aldığımızda. Bu nedenle bu konuların daha az bilindiği yıllarda kullanılan "LGBTİ'li" sözüne takılmak yersizdi; nasıl olsa bu konuları biraz daha araştırdıkça öğrendikçe insanlar doğru kullanımını öğrenir diye düşünüyordum.

Gel gelelim işler öyle olmadı, olamıyor da. :))

Sade vatandaş olan LGBTİ birey eğer yalnızca bir LGBTİ olmaktan ibaret yaşam sürdürüyorsa ve kendi cinsel yönelimi veya cinsiyet kimliği konularına ilgisi yoksa zaten pek bilmiyor. Bu gayet anlaşılır bir durum, yine bir nebze saygım var.

Ancak bir de bunun LGBTİ aktivizmi yapan, hatta dernek veya çeşitli oluşumlarda etkin rol alıp öne çıkan isimlerde görülmesi boyutu var ki insana artık PES dedirten cinste. Haliyle de aklınıza o zaman şu soru geliyor: Acaba LGBTİ birey demesini dahi bilmeyen bu insanların amacı gerçekten LGBTİ aktivizmi mi, yoksa başka bilmediğimiz emelleri mi var?

Asla içtenlikle yanıt alamayacağımız bir soru. :))

Siz siz olun baya bir süre aktivistlik yapıp halen "LGBTİ'li" diyen kişiye dönüp bir bakın, hatta o yetmez dönüp bir kez daha bakın. Aklınıza ben ve bu yazım gelirse de bir selam çakarsınız artık. ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder