24 Ocak 2013 Perşembe

bu neyin "kültür"ü

Bu aralar bu "kültür" lafına baya takılmaya başladım. Herkesin ağzında bir kültür; bizim kültürümüz şöyle, onların kültürü böyle vs. Bu neyin "kültür"ü diye sormadan edemiyorum!

Geçen gün internette dolaşırken, ABD yapımı Revenge dizisinden uyarlanan yerli yapım dizimiz İntikam'da oynayan Engin Hepileri'nin Sözcü gazetesine vermiş olduğu röportajını okudum. Yazıda güzel güzel, dizi ve kendi kariyeri üzerine çeşitli konulara değinmişler. Yazıyı okumaya devam ederken bir şey baya bir sinirlerimi bozdu. Ben de hemen bunu sizlerle paylaşayım istedim.

Birçoğunuzun bildiği gibi Engin Hepileri'nin oynadığı karakter, dizinin orijinal versiyonu Revenge'de biseksüel. Peki Türk versiyonunda bu karakter LGBTİ mi? Elbette değil. Ama benim takıldığım nokta bu değil -buna zaten yeterince alıştırıldık. :/

Benim takıldığım nokta; Engin Hepileri'nin, dizinin yerli versiyonunda oynamış olduğu karakterin neden bir legebit olmadığıyla ilgili şu sözleri: "Bildiğiniz gibi Amerika’da pek çok lobiler vardır ve bir de ‘gey lobisi’ bulunur. Türkiye’de böyle bir lobi var mı? Yok… Türkiye’de böyle bir kültür var mı? Yok… O zaman bunu filme ya da diziye taşımanın da anlamı yoktur. Dolayısıyla yapım şirketi istemedi, bence de istememekle iyi etti."

Belki aranızda gözünden kaçırmış olanlar olabilir diye tekrar belirtmekte fayda var: Türkiye’de böyle bir kültür var mı? Yok…

Geçmişte de çok sevgili belediye başkanımız Melih Gökçek böyle bir açıklama yapmıştı: "Her toplumun kendine göre aklakî değerleri vardır. Özellikle bizim Türk toplumu olarak, bizim Avrupa'daki gey kültürüyle bir arada bulunmamız mümkün değil ve bunu tasvip etmek de mümkün değil. Yani ahlak tarzımız biraz değişik. İnşallah bizim Türkiye'de gey olmayacak ve gey olmamalı."

Evet... Gördüğünüz gibi iki çok değerli (!) ismin de hem fikir olduğu nokta Türkiye'de gey kültürünün olmayışıdır. Ne güzel değil mi? Zaten biz de hem fikiriz bu konuda. :) "Nasıl yani?" dediğinizi duyar gibi oluyorum. Merak etmeyin benim nedenlerim çok daha insancıl ve gayri-cühela...

Türkiye'de elbette bir gey kültürü yok. Çünkü "gey kültürü" diye bir kavram zaten yok: Eşcinsellik bir kültür değildir! Bunu daha iyi anlamak için kavramların ne olduğunu görmeye davet ediyorum sizleri.

Kültür: Bireyin üyesi olduğu toplumdan öğrendiği bilgi, gelenek, görenek, davranış, yasa, sanat, uygulayım, zanaat gibi özdeksel ve tinsel ürünlerden oluşan bütünüdür.

Eşcinsellik: Aynı cinsin bireyleri arasında kurulan cinsel nitelikteki duygusal ya da bedensel bağlılık.

Gördüğünüz gibi Türk Dil Kurumunun kendi sitesinden alınan bu bilgilerde de görüldüğü gibi, kültür toplumdan öğrenilerek aktarılan bir bütün iken; eşcinsellik ise doğuştan gelen ve bireyin hem cinsine duyduğu bağlılık durumudur. Kısacası eşcinselliğin bir kültür olduğunu söylemek için ya bu konuda baya bir bilgisiz ya da art niyetli olmak gerekiyor.

Gelelim Türk kültürünün bir parçası olmayan eşcinselliğe...

Okumam yetmez izlemeliyim diyenler için buyursunlar. :) 

Bilgi yumurcağı sevimli belediye başkanımızın son olarak dediği "İnşallah bizim Türkiye'de gey olmayacak ve gey olmamalı" sözünde de belirttiği gibi olay belli ki Türkiye'deki eşcinsel bireylerin varlığıyla; yani "Türkiye'de eşcinsel yoktur" aymazlığıyla ilgili.

Kastedilen gerçekten de Türkiye'de eşcinsellerin var olmadığı ise buyrun arama motorlarına "Türkiye eşcinsel gey LGBT" yazın, kaç milyon legebitin Türkiye'de var olduğunu orada çok rahat görürsünüz.

Kısacası, ister kültür edip yok etmeye çalışın ister ahlaksızlık yaftalarıyla karalamaya çalışın bizim alnımız açık; legebitler olarak buradayız ve burada olmaya da devam edeceğiz, "dear Mr. President"... Hiç kuşkunuz olmasın, saygılar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder